sunnuntai 2. elokuuta 2015

Täysikuu, suomyrtti-vasta ja siemennäkkäri


Perjantaina oli täysikuu, jo toinen täysikuu heinäkuun aikana.
Illat alkavat pimentyä ja luonnonnäytelmät komistuvat.

Kurkkiva kuu!

Kesä on ollut katastrofi kasvien kasvattamisessa. 
Sato oli kasvihuoneessa mitätön, edes yrtit eivät tuottaneet kohtuullista satoa.
Oletko kokeillut suomyrttivastaa?

Jos mökkisi rantaveden äärellä kasvaa tämä voimakkaasti tuoksuva suomyrtti, kokeile vihtomista. Myrtti on myrkyllinen, mutta eipä sitä saunoessa suuhunsa pistä. Tuoksu on taivaallinen.

Laiturilla marketat riehaantuivat vasta muutama viikko sitten kasvuun.
Ja komeiltahan ne sitten lopulta näyttävät.

Siskoille siemennäkkäriä tuliaisiksi.

Innostuin leipomaan Chia-siemennäkkileipää Leivotaan- lehden ohjeen mukaan.
Ihastuimme koko väki makuun! Ja kaiken lisäksi ovat gluteenittomia. Tästä tulee meidän syksyn leipä.

Siemennäkkäri

2 dl tattarijauhoja
3/4 chia-siemeniä
3/4 kuorittuja seesaminsiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl psylliumia
2 maustemittaa suolaa
1/2 dl rapsiöljyä (tai oliiviöljyä)
2,5 dl kiehuvan kuumaa vettä.
Päälle ripotellaan sormisuolaa.

Sekoita kulhossa kaikki kuivat ainekset.
Lisää öljy ja vesi. Sekoita.
Kauli taikina ohueksi kahden leivinpaperin välissä ja nosta pellille.
Vedä päällimmäinen paperi pois ja ripottele sormisuolaa.
Leikkaa taikina ruuduiksi pizzaleikkurilla tai veitsellä.

Paista noin tunti uunin keskitasolla 160 asteessa. Anna jäähtyä pellillä.


Muratti on kasvanut kaksi kuukautta ja pikkuiseksi jää.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti