perjantai 8. tammikuuta 2016

Matkavinkki Vietnamin suunnalle - kokkikurssi, Snowdenin jäljillä, kahviyllätys, lintumiehet

Vietnamissa joulunaika 2015:
Ruoka, kulttuuri, Edward Snowdenin jäjillä, Vietnamin sota,
siirtomaa-aika, kahviyllätys, kukkotappelu,
miesten lintupäivähoito, yrittäjät, nuudelitehdas, Chef Dati ja kokkikoulu.
Tästä koostui retkemme. 
Tässä linkki mieheni tekemään videoon Vietnam December 2015

Etsin aina jotain juttuja mikä liittyy paikkoihin.
Jouluaaton vietimme Hong Kongissa The Mira Hotellissa.
Täällä Edward Snowden kesäkuussa 2013 luovutti The Guardianin ja The Washington Post - lehdille suuren määrän NSA:n salaisia tietoja.
Kirjan ja dokumentin mukaan hän yöpyi huoneessa nro 1014.

Aamukeitto.

Kun kerran Hong Kongissa käy, kannattaa käydä huipulla katsomassa näköaloja.

Kuuluisan ja vanhan Hotelli Peninsulan pihassa pukkikuvia.

Matka jatkui Ho Chi Minhin (Saigonin) kautta itä-rannikolle
Nha Trangiin, joka oli sodan aikaan amerikkalaisten ja ranskalaisten 
lomanviettopaikka. Yllättäin yleisin kieli oli venäjä ravintoloissa, menuissa ja
katukuvassa. Mukavan lämmin paikka, tosin kovin tuulista ja aallokkoista.
Aamuvirkulle tämä oli hyvä. Joka aamu rannalla oli paljon dallailijoita, voimistelijoita ja ihmiset juttelivat aamu kuudesta lähtien. Ja,
 mikä parasta muun perheen nukkuessa, joka paikasta sai hyvää kahvia ja 
aamiaista. 
Tiesitkö, että Vietnam on maailman 2. suurin kahvin tuottaja. Robus laji, jossa
kofeiinia on kaksinverroin arabicaan verrattuna.

Yllättäin skumppapohjaiset drinkit olivat suosittuja, 
sopii minulle. Jos Nha Trangissa piipahdat, suosittelen 
Sherataon hotellin kattobaaria Altitudea drinkkipaikaksi.
Upeat näköalat ja hyvä palvelu.
Uudenvuodenaattona ei raketin rakettia koko kaupungissa,
hiukan pettymys.

Hinnasto!

Varasimme tripadvisorin avulla kokkikurssin,
joka sisälsi tuhdin tietopaketin myös kulttuurista.
Chef Dat haki meidät aamulla hotellilta ja matkalla poikkesimme
katsomassa miten tehdään "grillejä".

Tällaisessa uunissa savipöntöt poltettiin vuorokausi.
Miehet harrastivat kukkotappeluita.
Huomaatko yhtäläisyyttä?
Pölyhuiska lähti mukaan.

Matkan varrella poikkesimme katsomassa patonkitehdasta joka on edelleen toiminnassa. Aamun patongit ovat lähteneet eteenpäin ja uuni oli vielä kuuma.
Patonkitehdas on perua ajalta, kun Vietnam oli Ranskan siirtomaa 70 vuotta.

Tämä oli erikoisin juttu aikoihin.
Kokkimme vei meidät kahville. Ihmiset istuivat hiljaa ja katsoivat/kuuntelivat
katosta roikkuvia häkkilintuja. Sitten pääsimme jyvälle...

Miehet toivat omia lintujaan häkkeineen "seurustelemaan ja näytille"
skootterin kyydissä. Siinä sitä sitten katseltiin ja kuunneltiin ja hups,
sitten miehet laittoivat hupun häkin päälle ja hyppäsivät häkkeineen skoban
kyytiin ja kotiin. Isot miehet...

Ruokatarvikkeet haimme paikalliselta torilta. Kokin mukaan
ainekset pitää hakea kahden tunnin sisällä, muuten ne ovat kelvottomia.
Kuinkas kauan meidän vihannekset yms lojuu hyllyllä?

Korianteria, pinaattia ja paljon sellaisia vihanneksi mistä en ole
edes kuullut. Vietnamissa vihannekset ovat keskeisessä roolissa, ei peruna.
Jo siksi oma olo vatsassa oli loistava, kun leivät ja perunan turvottava vaikutus
oli poissa.


Poikkesimme nuudelitehtaalla. Aurinko armas kuivattaa.


Kaikki käytetään hyväksi. Rouva jauhaa meille kookosjauhetta.


Teimme kokkikurssilla koookosmaidon itse. Kookoksen kuoresta irrotettua lihaa,
lisättiin kuumaan veteen, jossa se sai olla puolisen tuntia.
Sen jälkeen valutettiin ja maito valmista.

Kokkikoulu oli Chef Datin sukulaisten kodin pihassa. Siistiä ja puhdasta.
Tässä linkki jos haluat joskus mennä hänen kurssilleen


Kaikki koristellaan, se on tärkeää koska silmilläkin syödään.

Naudanlihaa, vihanneksia, valkosipulia.
Katkarapuja tamarindi-kastikkeessa sekä
 kookos-peruna-porkkana-kanaa.

Jälkiruoaksi hedelmiä. Päivän kesto klo 10-15.

Lomailun jälkeen olimme yhden yön Ho Chi Minissä (Saigonissa).
Kävimme Vietnamin sodan museossa. Tämä kuva ja moni, moni muu
kuva oli tuttuja lapsuuden tv-uutisista.
Kun kiersimme ja katselimme niitä kauheuksia, mietimme, miten
tämä erosi Hitlerin hommista? Jenkkien toiminta ja 
mitä tapahtuu maailmassa nyt? Mitä on opittu?
Kävimme Manun kanssa muutama vuosi sitten Auschwitzissä sekä Birkenaussa Puolassa. Yhtä ahdistavaa katsottavaa.
Täytynee katsoa Platoon.

Tämä kuva pysähdytti minut!

Nuudelikeitot olivat hyviä, kunhan laittoi mausteita reilusti.
Aamiaiseksi, lounaaksi ja illaksi. Joka paikassa syötiin tätä.

Tuoreet, raikkaat kevätrullat olivat minun suosikkeja.
Nämä olivat merenelävillä, paljon minttua, kevätsipulia ja vaikka mitä.

Sattumavalokuva yllättää.
Oletko ottanut joskus valokuvan ja lopputuloksesta
ilmestyy jokin erikoinen juttu.
Otin ikkunan läpi kuvan hassutellakseni,
ja mitä sainkaan. Varmaan paras kuva minkä olen
koskaan saanut ;-)































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti